Toimintaterapiasta

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jolla pyritään säilyttämään asiakkaan itsenäinen toimiminen elämisen eri osa-alueilla.

Tavoitteena on, että asiakas suoriutuu itselleen merkityksellisistä toiminnoista, huolimatta toimintakykyyn vaikuttavista rajoitteista.

Terapian alussa luodaan jaksolle tavoitteet, joiden asettelussa hyödynnän pitkälti Canadian Occupational Performance Measure:a (COPM), sekä toiminnan analyysiä havannoimalla asiakasta. Käytössäni on myös muita, standardoituja arviointimenetelmia, esim. AMPS (Asssesment of Motor and Process Skills).

Lähtökohtana on päättää yhdessä asiakkaan kanssa hänelle sopivat terapiamuodot, jotka yleensä nousevat asiakkaan omista mielenkiinnon kohteista. Toiminnot voivat olla melkeinpä mitä vain, kunhan toiminnot tukevat terapialle asetettuja tavoitteita. Myös vapaa-ajan harrastusten löytäminen on osa toimintaterapiaa. Kodin muutostyöt ja apuvälinearviot ovat luonnollisesti osa toimintaterapia-prosessia. Yläraajan kuntoutuksessa mm. luodaan kirjallisia harjoitteita, käytetään hyväksi vehnä- ja peiliterapiaa, TENS:ä, kinesio-teippausta, terapiavahaa, rentoutusta ja toiminnallisia harjoituksia. Niin lepo- kuin toiminnallisten ortoosien valmistus onnistuu, kauttani saa ostaa myös arvenhoitosilikonia.